Αλλαγή στη συμπεριφορά και άνοια


Οι αλλαγές στη συμπεριφορά ενός ατόμου με άνοια είναι πολύ συνηθισμένες. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο άγχος στην οικογένεια και στους φροντιστές. Μπορεί να είναι θλιβερό όταν κάποιο άτομο που παλιά ήταν πράο και αγαπητό να συμπεριφέρεται μ' έναν περίεργο ή επιθετικό τρόπο.

Γιατί αλλάζει η συμπεριφορά;
Υπάρχουν πολλές αιτίες για την αλλαγή της συμπεριφοράς ενός ατόμου- Η άνοια οφείλεται σε αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο και επηρεάζει τη μνήμη, την ψυχική διάθεση και τη συμπεριφορά του ατόμου. Μερικές φορές, η συμπεριφορά μπορεί να σχετίζεται με τις αλλαγές αυτές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν αλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον του ατόμου, στην υγεία ή στα φάρμακά του και αποτελούν αφορμή για την παραπάνω συμπεριφορά. Η κατανόηση της αιτίας του γιατί κάποιος συμπεριφέρεται μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να σας βοηθήσει με μερικές ιδέες για το πώς να το αντιμετωπίσετε.

Από πού να αρχίσετε

Να συζητάτε πάντα τις ανησυχίες σας σχετικά με τις αλλαγές στη συμπεριφορά του ατόμου με το γιατρό σας, που είναι σε θέση να ελέγξει κατά πόσο υπάρχει, μια σωματική ασθένεια ή ενόχληση και να σας δώσει, μερικές συμβουλές. Ο γιατρός θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει, αν υπάρχει μια υποβόσκουσα ψυχιατρική ασθένεια.

Τι να δοκιμάσετε

  1. Ένα ήρεμο και χωρίς άγχος περιβάλλον στο οποίο το άτομο με την άνοια ακολουθεί μια γνωστή ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μερικών δύσκολων συμπεριφορών.

  2. Προσπαθήστε να μην αλλάζετε το περιβάλλον. Τα άτομα με άνοια στεναχωριούνται όταν βρεθούν σ' ένα άγνωστο περιβάλλον ή ανάμεσα σε άγνωστα πρόσωπα. Αισθάνονται αποπροσανατολισμό και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το συναίσθημα αυτό. Ακόμη και η απογοήτευση που οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των άλλων μπορεί να είναι αρκετή να γίνει αφορμή για μια αλλαγή στη συμπεριφορά.

  3. Αν μια συμπεριφορά γίνει, προβληματική, είναι καλύτερα να μην προσπαθήσετε να πλησιάσετε το άτομο για να το συγκρατήσετε, ή να προσπαθήσετε να το απομακρύνετε ή να το πλησιάσετε από πίσω. Μπορεί να είναι καλύτερα να του αφήσετε χώρο, να συνέλθει μόνο του ή να καλέσετε κάποιο φίλο ή γείτονα για να σας βοηθήσει.

  4. Μην το παίρνετε προσωπικά

  5. Προσπαθήστε να μην υψώνετε τη φωνή σας.

  6. Αποφεύγετε την τιμωρία. Το άτομο μπορεί να μην θυμάται το περιστατικό οπότε δεν μπορεί να διδαχθεί απ' αυτό.

  7. Να μιλάτε σιγά, με ήρεμη και καθησυχαστική φωνή.

  8. Προσπαθήστε να μην εξοργίζεστε ή να αρχίσετε κάποια διαφωνία.


Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας