Ποιες Παθήσεις αντιμετωπίζονται με την Φυσικοθεραπεία ;


Η Φυσικοθεραπεία απευθύνεται στο σύνολο σχεδόν των παθήσεων που προκαλούν πόνο και κινητική δυσλειτουργία στον ασθενή. Τα προγράμματα Φυσικοθεραπείας μπορούν να εφαρμοστούν ανεξάρτητα, είτε παράλληλα με την συνεργασία άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα εφαρμόζεται σε :

  • • Γηριατρικές Παθήσεις (Παθήσεις της Τρίτης Ηλικίας)
  • • Ορθοπαιδικές Παθήσεις (Αυχενικό Σύνδρομο, Οσφυαλγία - Ισχιαλγία, Δισκοπάθεια, Σπονδυλόλυση - Σπονδυλολίσθηση, Οστεοπόρωση, Περιαρθρίτιδα Ώμου, Τενοντίτιδα, Επικονδυλίτιδα, Μετά από Χειρουργεία κ.ά.)
  • • Αθλητικές Κακώσεις (Θλάση, Διάστρεμμα, Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού, Ρήξη Μηνίσκου, Μετεγχειρητική Αποκατάσταση κ.ά.)
  • • Νευρολογικές Παθήσεις (Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Σκλήρυνση Κατα Πλάκας, Μυική Δυστροφία, Πάρεση Προσωπικού Νεύρου, Νόσος του Πάρκινσον, Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις, Εγκεφαλική Παράλυση, Μυοπάθειες κ.ά.)
  • • Ρευματολογικές Παθήσεις (Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος - Ισχίου, Ρευματoειδής Αρθρίτιδα, Σπονδυλοαρθροπάθεια, Αλγοδυστροφία κ.ά)
  • • Αναπνευστικές Παθήσεις (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Κυστική Ίνωση, Μετά από Χειρουργεία κ.ά)
Ποια είναι τα οφέλη της Φυσικοθεραπείας ;


Το κυριότερο όφελος της Φυσικοθεραπείας είναι ότι μπορεί να θεραπεύσει τον πόνο και να επαναφέρει την κίνηση στον ασθενή, χρησιμοποιώντας φυσικά μέσα, μαλάξεις και ειδικές τεχνικές αποκατάστασης, που δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια στον οργανισμό του ανθρώπου. Η Φυσικοθεραπεία βοηθάει ουσιαστικά στην πρόληψη, την θεραπεία και την αποκατάσταση, σε οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση δημιουργεί πόνο ή κινητική δυσλειτουργία. Συμβάλλει δραστικά στην θεραπεία διάφορων κακώσεων, τραυματισμών, παθήσεων και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Η Φυσικοθεραπεία στοχεύει στην θεραπεία της αιτίας που προκαλεί το πρόβλημα και όχι μόνο των συμπτωμάτων, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο το μέγιστο δυνατό μόνιμο αποτέλεσμα.

Ο Φυσικοθεραπευτής έχει στην διάθεσή του μια μεγάλη γκάμα θεραπευτικών επιλογών, που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιήσει. Το κυριότερο όμως είναι να έχει προηγηθεί Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση, με βάση της οποίας θα επιλέξει το ανάλογο Πρόγραμμα Αποκατάστασης.

Τεχνικές Φυσικοθεραπείας


Ο Φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για την αποκατάσταση του ασθενή. Η πιο σημαντική είναι η Κινησιοθεραπεία (Θεραπευτική Άσκηση) που συνήθως όλα τα προγράμματα Φυσικοθεραπείας την περιλαμβάνουν. Η Κινησιοθεραπεία περιλαμβάνει ένα σύνολο χειρισμών, τεχνικών και κινήσεων (Παθητικών, Ενεργητικών, Ενεργοπαθητικών, Με Αντίσταση κ.ά.) που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν ουσιαστικά στην θεραπεία σχεδόν όλων των παθήσεων. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Κινησιοθεραπεία δεν έχει καμία σχέση με τις ασκήσεις που γίνονται στο Γυμναστήριο σε υγιή άτομα. Ο Φυσικοθεραπευτής εφαρμόζει συγκεκριμένους χειρισμούς και τεχνικές αποκατάστασης, ανάλογα με την πάθηση, την φυσική κατάσταση του ασθενή και τις τυχόν ενδείξεις ή αντενδείξεις που υπάρχουν.

Στην Μονάδα μας το Φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα γίνεται με βάση την εξατομικευμένη ανάγκη του κάθε ασθενή, στοχεύει στη βελτίωση και αποκατάσταση της κίνησης, αποθεραπεύοντας τραυματισμούς μυών, καταγμάτων, φλεβική ανεπάρκεια, συνήθη προβλήματα της τρίτης ηλικίας.

Επιπλέον, οι ομαδικές και ατομικές φυσικοθεραπείες γίνονται υπό την επίβλεψη έμπειρων θεραπευτών, βελτιώνοντας την κινητική δραστηριότητα των φιλοξενούμενων και συνεπώς την ποιότητα της καθημερινότητας τους.