Τοξική Θετικότητα

Η τοξική θετικότητα μοιάζει να απορρίπτει κάθε συναίσθημα που δεν είναι αποκλειστικά θετικό ή ευχάριστο και δεν βοηθάει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

Τοξική θετικότητα είναι η πεποίθηση ότι όσο δύσκολη και να είναι μια κατάσταση, οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν πάντοτε θετική νοοτροπία. Είναι μια προσέγγιση στη ζωή που επιτρέπει «μόνο θετική ενέργεια». Όμως, ενώ μας ωφελεί να είμαστε αισιόδοξοι και να έχουμε θετικό τρόπο σκέψης, η τοξική θετικότητα απορρίπτει τα δύσκολα συναισθήματα και μας κάνει να υιοθετούμε ένα χαρωπό, συχνά ψεύτικα θετικό, προσωπείο.

Όλοι αντιμετωπίζουμε οδυνηρές εμπειρίες και συναισθήματα, που ενώ είναι δυσάρεστα και τα διαχειριζόμαστε με δυσκολία, είναι σημαντικά και χρειάζεται να τα αισθανθούμε και να τα αντιμετωπίσουμε ανοιχτά και έντιμα.

Μορφές τοξικής θετικότητας

Η τοξική θετικότητα μπορεί να πάρει πολλές και διάφορες μορφές. Κάποια παραδείγματα που μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει στη δική σας ζωή :

  • Όταν συμβαίνει κάτι άσχημο, οι άνθρωποι λένε «Να είσαι θετικός/ή» ή «Δες τη θετική πλευρά». Ενώ τέτοια σχόλια συνήθως γίνονται με καλή πρόθεση, μπορεί να αποτελούν επίσης έναν τρόπο να εμποδίσουν οτιδήποτε μπορεί να θέλετε να πείτε σχετικά με την εμπειρία σας.
  • Μετά από κάποια απώλεια, σας λένε ότι «όλα γίνονται για κάποιο λόγο». Συχνά, οι άνθρωποι κάνουν τέτοιες δηλώσεις επειδή πιστεύουν ότι είναι ενθαρρυντικές αλλά είναι επίσης ένας τρόπος να αποφύγουν τον πόνο κάποιου άλλου.
  • Όταν εκφράζετε απογοήτευση ή θλίψη, κάποιος/α σας λέει ότι «η ευτυχία είναι επιλογή». Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε αρνητικά συναισθήματα, είναι δική σας επιλογή και δικό σας σφάλμα που δεν «επιλέγετε» να είστε χαρούμενοι.

Τέτοιες δηλώσεις συχνά είναι καλοπροαίρετες –οι άνθρωποι απλώς δεν ξέρουν τι άλλο να πουν και δεν ξέρουν πώς να φερθούν με ενσυναίσθηση– όμως είναι επιζήμιες. Στην καλύτερη περίπτωση, τέτοιες δηλώσεις ακούγονται σαν τετριμμένες κοινοτοπίες που σε απαλλάσσουν από το να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Στη χειρότερη περίπτωση, αυτές οι δηλώσεις έχουν ως αποτέλεσμα να ντροπιάσουν και να κατηγορήσουν τους ανθρώπους που συχνά αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Η τοξική θετικότητα στερεί από τους ανθρώπους την πραγματική υποστήριξη που χρειάζονται για να διαχειριστούν αυτό που αντιμετωπίζουν.

Γιατί είναι βλαβερή

Η τοξική θετικότητα μπορεί πραγματικά να βλάψει τους ανθρώπους που περνάνε δύσκολα. Αντί να μπορέσουν να μοιραστούν αυθεντικά συναισθήματα και να βρουν υποστήριξη χωρίς όρους, οι άνθρωποι βλέπουν ότι τα συναισθήματά τους απορρίπτονται, αγνοούνται ή ακυρώνονται απροκάλυπτα.

  • Προκαλεί ντροπή: Όταν κάποιος υποφέρει, χρειάζεται να ξέρει ότι τα συναισθήματά του είναι έγκυρα αλλά και ότι μπορεί να βρει ανακούφιση και αγάπη στους φίλους και στην οικογένεια. Όμως, η τοξική θετικότητα λέει στους ανθρώπους ότι τα συναισθήματά τους είναι λάθος.
  • Προκαλεί ενοχή: Στέλνει το μήνυμα ότι αν δεν βρίσκεις τρόπο να αισθανθείς θετικά, ακόμη και μπροστά στην τραγωδία, κάνεις κάτι λάθος.
  • Αποφεύγει το αυθεντικό συναίσθημα: Η τοξική θετικότητα λειτουργεί ως μηχανισμός αποφυγής. Όταν οι άνθρωποι έχουν αυτή τη συμπεριφορά, τους επιτρέπει να αποφεύγουν συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί να τους κάνουν να αισθανθούν άβολα. Μερικές φορές, στρέφουμε αυτές τις ίδιες ιδέες στον εαυτό μας, εσωτερικεύοντάς τες. Όταν νιώθουμε δύσκολα συναισθήματα, τα υποτιμούμε, τα απορρίπτουμε και τα αρνούμαστε.
  • Εμποδίζει την ανάπτυξη: Μας επιτρέπει να αποφύγουμε να αισθανθούμε πράγματα που μπορεί να είναι επώδυνα αλλά επίσης μας στερεί τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε συναισθήματα που αποτελούν πρόκληση και που μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε ανάπτυξη και βαθύτερη κατανόηση.

Τοξικές δηλώσεις

                  Μη τοξικές εναλλακτικές

- Απλά μείνε θετικός!

                 - Σε ακούω.

- Μόνο θετική ενέργεια!

                - Είμαι εδώ όπως και να ’χει.

- Θα μπορούσε να είναι χειρότερα.

                - Αυτό πρέπει να είναι πολύ δύσκολο.

- Όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο.

               - Κάποιες φορές συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Πώς μπορώ να βοηθήσω;

- Η αποτυχία δεν είναι αποδεκτή.

                - Μερικές φορές η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής.

- Η ευτυχία είναι επιλογή.

                - Τα συναισθήματά σου είναι έγκυρα.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας