Η μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία

Η μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία

«Η λύπη ενός παιδιού ενδιαφέρει τη μητέρα του, η λύπη ενός νέου ενδιαφέρει μια νέα, η λύπη ενός γέρου δεν ενδιαφέρει κανέναν», έγραφε ο Βικτώρ Ουγκώ τον 19ο αιώνα

Είναι όμως έτσι ;

Ποιος θέλει να νιώθει μόνος; Έχουμε συνδέσει τη μοναξιά με τη λύπη, με κάτι άσχημο και μη επιθυμητό. Είναι στενάχωρο να νιώθει κάποιος μόνος και πολλές φορές λυπόμαστε κάποιον που είναι «μόνος».

Η μοναξιά με τα 4 «δεν» :

Δεν εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη: σταδιακά απομονώνεται ο άνθρωπος, γι΄αυτό και δε γίνεται γρήγορα αντιληπτή ως πρόβλημα.

Δεν αφορά μόνο αυτούς που ζουν μόνοι: μπορεί κάποιος να ζει μόνος του, αλλά να μη νιώθει μοναξιά. Κι απ΄την άλλη, μπορεί να συμβιώνει (με σύζυγο, σύντροφο ή συγγενή) και, παρ΄ολ΄αυτά, να νιώθει μόνος.

Δεν είναι ίδια σε όλους: ο τρόπος που τη βιώνει και την αντιμετωπίζει ο καθένας εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του και τις ψυχικές αντοχές του.

Δεν είναι «προνόμιο» κάποιου ηλικιακού φάσματος. Αφορά σε όλες τις ηλικίες.

Γιατί, όμως, οι ηλικιωμένοι είστε ιδιαίτερα ευάλωτοι στο αίσθημα της μοναξιάς;

Πώς επηρεάζει η μοναξιά τη ζωή των ηλικιωμένων; 


 • Παραμελούν την υγεία τους

Δεν είστε συνεπής στη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε (ξεχνάτε τα φάρμακά σας).

 • Αναβάλλουν ή/και αποφεύγουν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις.

 • Υποσιτίζονται (τρώνε ανθυγιεινά, παραλείπετε γεύματα κ.α.)

 • Καταφεύγουν στο αλκοόλ

Αρκετοί ηλικιωμένοι προσπαθούν να «πνίξουν» το αίσθημα της μοναξιάς στο αλκοόλ. 

 • Οδηγούνται στο καταθλιπτικό συναίσθημα

Το αίσθημα μοναξιάς ενισχύει τις αρνητικές και «μαύρες» σκέψεις και η κακή διάθεση εδραιώνεται και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

 • Δε νιώθουν ικανοί και δυνατοί

Όταν βιώνουν μοναξιά, «πελαγώνουν» με το παραμικρό, δηλαδή δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν καθημερινές δυσκολίες και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, λείπει από τη ζωή τους η καλή κουβέντα και η επιδοκιμασία του περίγυρου, που θα αποτελούσαν σημαντικό κίνητρο για αυτοεξέλιξη.

 • Κλονίζεται η υγεία τους

Η παρατεταμένη μοναξιά συνδέεται με πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος. Γίνονται περισσότερο ευάλωτοι σε λοιμώξεις και αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων. 

Τι μπορούμε να κάνουμε, για να διώξουμε τη μοναξιά;


Αν έχετε στον περίγυρό σας κάποιον ηλικιωμένο, που νιώθει μοναξιά, μπορείτε:


 • να δηλώνετε πιο συχνά την παρουσία σας έστω και με μια κάρτα, ένα γράμμα, ένα mail, ένα σύντομο τηλεφώνημα, προκειμένου να νιώθει ότι κάποιος τον σκέφτεται


 • να οργανώνετε τυχαίες οικογενειακές συνεστιάσεις, χωρίς απαραίτητα να είναι μέρα γιορτής • να φροντίζετε κάπου-κάπου να τον πηγαίνετε μια βόλτα ή σε κάποια εκδήλωση με το αυτοκίνητο, αν έχει κινητικές δυσκολίες, που τον περιορίζουν στο σπίτι


 • να τον ενθαρρύνετε να αγοράσει ένα tablet ή ένα laptop και να τον βοηθήσετε να εξοικειωθεί με το internet, το οποίο είναι ένα παράθυρο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Θα μπορεί:


 1. μέσω Skype να έχει οπτική επικοινωνία με οικείους του που βρίσκονται μακριά,

 2. να παίζει διάφορα παιχνίδια, που τον ενδιαφέρουν

 3. να παρακολουθεί την επικαιρότηταΕπικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας